Cuinant Oportunitats

Programa de Formació d'Ajudants de Cuina i Cambrers

Oportunitats sortides dels fogons

El que a primera vista sembla un petit restaurant de la plaça de Sant Pere és, en realitat, una cuina d’oportunitats per a joves immigrants, un restaurant-escola batejat com Mescladís que els ofereix formació per ajudar-los a posar un peu al mercat laboral de la ciutat. La cuina també és l’excusa de l’entitat per promoure l’intercanvi cultural entre els veïns i les persones nouvingudes amb tallers culinaris per a totes les edats.

Publicat el 16/02/2012. Web del Ajuntament de Barcelona. Sonia Doctor

Mescladís és mestissatge, miscel·lània, barreja d’aquí i d’allà. I on millor que a la cuina per combinar receptes i nous sabors amb experiències, vivències i costums per compartir al voltant d’una taula.

Aquest és, precisament, l’objectiu del projecte multicultural Mescladís, que fa set anys que apropa cultures i crea nous vincles a través de la cuina i del seu restaurant-escola.

Tot i que a primera vista no sembla més que un petit restaurant de la plaça de Sant Pere, el que es guisa en aquest establiment són més que simples àpats de cuina internacional. Aquests fogons creen, a diari, oportunitats per a persones immigrants, als qui s’ofereix formació com a auxiliars de cuina i cambrers, que els ajuda a posar un peu al mercat laboral en un dels sectors més dinàmics de la ciutat, el de la restauració i l’hostaleria.

De dimarts a diumenge, una vintena d’alumnes procedents d’arreu del món preparen un menú de migdia i de nit amb productes ecològics i de comerç just que serveixen al mateix restaurant, i on cadascú posa de la seva pròpia collita.

La cultura culinària del Senegal, Mèxic, Guinea Bissau o el Marroc, entre altres, entra a través de mans com les de Safaraz, del Pakistan, que després de quatre anys vivint a la ciutat aspira a crear el seu propi restaurant; o les del senegalès Abdourahmane, que busca una nova feina per aconseguir els papers i trobar la tranquil·litat a Barcelona. “Trobar una feina m’ajudarà a fer moltes altres coses, és només el primer pas”, reconeix el jove.

Una feina per integrar-se

A ningú no se li escapa que la feina és el millor motor d’integració de les persones nouvingudes, i el de la restauració és, precisament, un dels sectors més dinàmics i amb més probabilitat de trobar-ne una a la ciutat.

Aquesta va ser una de les raons per les quals, la Fundació Ciutadania Multicultural va decidir fer servir la cuina com a essència del seu projecte, explica la coordinadora de l’Àrea de Participació de l’entitat, Louise Maury.

“Volem ensenyar-los el que és realment una cuina perquè surtin ben preparats i puguin ser contractats”, assegura una de les formadores, Juana Álvarez. Per fer-ho, els alumnes reben formació teòrica al mateix local, però també pràctica en empreses locals amb qui col·laboren.

Cultures a taula

La missió integradora de Mescladís va més enllà i se serveix de la cuina per sensibilitzar la gent del barri i promoure l’intercanvi cultural amb les persones nouvingudes amb tallers culinaris per a totes les edats, des de nens fins a gent gran.

“La cuina està marcada per la cultura i és un bon punt de partida per a l’intercanvi”, reconeix Louise Maury, que considera que “explicar la diferència a través d’una cosa agradable, com és la cuina, és molt més fàcil”.

Els professors eventuals són persones voluntàries “amb ganes de compartir”, i que brinden una recepta per conèixer part de la seva cultura a través del gust. No es tracta, només, d’aprendre a elaborar, per exemple, un koseï (uns bunyols amb mongetes vermelles de Nigèria) o una malarrabia (un dolç de moniato cubà), sinó de compartir, fer preguntes i interessar-se pels costums i les realitats més enllà de les nostres fronteres.

En definitiva, una fusió de cultures, idees i sentiments al voltant d’una taula plena de sabors d’arreu del món que conviuen a diari, i potser sense saber-ho, al nostre propi barri.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

Información

Esta entrada fue publicada en marzo 5, 2012 por .
A %d blogueros les gusta esto: